Interjú Kosmoval a Heartagram Faith jóvoltából

Interjú Jukka ’Kosmo’ Krögerrel: „A legfőbb célom? Hogy azt a bizonyos szikrát magasba csapó lángokká lobbantsam újra és újra!”

Az interjút készítette: Marianna Piersante

Nemrég csatlakozott a HIM-hez, nekünk pedig megtiszteltetés, hogy interjút készíthettünk vele. Nem másról van szó, mint a banda új dobosáról, Jukka ’Kosmo’ Krögerről, akit van szerencsém személyesen ismerni, és láthattam a varsói és gdanski fellépéseken.

14
Képforrás: Heartagram Poland

Hello Jukka! Nagyon szépen köszönjük, hogy beleegyeztél a kérdések megválaszolásába. Mindenek előtt üdvözlünk a HIM családban! Szeretnénk egy kicsit jobban megismerni téged… Mikor és hogy kezdődött a zene iránti szenvedélyed? Ki inspirált a pályafutásod során, hogy dobossá válj? Más hangszeren is játszol?

Sziasztok, nagyon szépen köszönöm! Nagy megtiszteltetés, hogy tagja lehetek ennek az elképesztő világméretű HIM családnak! És nagyon köszönöm a szívélyes fogadtatást és jókívánságokat! Szóhoz sem jutok és megtisztelve érzem magam…
Nos, ahogy visszaemlékszem annak idején, amikor olyan 6 éves lehettem, az unokatesóm, Tommi és én a kanapén ugráltunk és teniszütőkkel a kezünkben játszottuk a W.A.S.P. – I wanna be somebody című számát, és igazából nem is értettük mi a fenéről éneklünk… de azt hiszem, ezen a ponton kezdődött el minden, hihi! 🙂
De 12 évesen kezdtem el igazából játszani, először basszusgitáros voltam, mert a Metallica-s Cliff Burton annyira király volt! Egy évvel később viszont megkaptam az első igazi dobfelszerelésemet és gitáromat.
Nos… mint dobost és zenészt sok ember inspirált, de emlékeim szerint két dolog van, ami különösen ösztönzött a dobolásra kezdetekben:
Az egyik, mikor basszusgitáros voltam – olyan 1993 környékén – az első bandánk dobosa és jóbarátom Jani Soikkeli. Amikor az első próbán a gitárosunk garázsában Jani elkezdett dobolni, azt gondoltam, váó, hogy tud valaki ilyen király dolgokat játszani a dobon! És ő akkor még csak 12 éves volt. 😉
A másik emlékeimben élő dolog pedig, hogy a szülővárosunkban volt egy Ferox nevű banda, akik valamiféle tempós speed/thrash metált játszottak, és a Zeba nevű dobosuknak egy hatalmas, nagyon menő fehér Tama dobfelszerelése volt két lábdobbal, rengeteg tommal és cintányérral, olyan mint Lars Ulrichnak, és úgy ütötte mint egy eszelős. Azt gondoltam, ez igen, én is ezt akarom!

Nagyon sok korai Metallica-t, Anthrax-ot, Iron Maiden-t, Testament-et, Stone-t, Slayert-t és Nirvana-t hallgattam akkoriban, és azt hiszem, ebben a  thrashees-grungeos késő 80-as, kora 90-es évekbeli légkörben nőttem fel!
De ha mondanom kéne pár dobost, akik inspiráltak egész idő alatt, akkor megemlíteném: Gene Hoglan, Buddy Rich, Charlie Benante, Dave Lombardo, Paul Bostaph, Pukomaster a Vox Flatusból, a barátom Jani Soikkeli, Frost a Satyriconból, Sami Kuoppamäki a Kingston Wallból, Tohtori Hillilä a Tuomari Nurmioból… és még folytathatnám a listát.
Egyszerre kezdtem el gitározni és dobolni, és próbálok is gyakorolni, amikor csak lehetőségem van rá, és igen, a Pantera-s Dimebag Darrel az én hősöm! 🙂

Miért ’Kosmo’? Honnan van ez a becenév?

A „Seinfeld’ című sorozat miatt. 🙂 Azt hiszem 1999-ben volt… Akkor tűnt fel, hogy az Seinfeld egyik karakterének, Kramer-nek a keresztneve Cosmo  és úgy gondoltam „Micsoda király név!”. Az FM2000 nevű bandám egyik tagja, Rota kezdett el így hívni, csak én K-val írtam, amolyan Russian Kosmonaut stílusban.

A HIM-en kívül milyen bandákban játszottál?

Az 1993-1998 közötti korai bandáim után játszottam az ’FM2000’-ben, amit 1999-ben alapítottunk. Majdnem 11 évig nyomtam ott, rengeteg albumot, élő fellépést és turnét csináltunk. De ki kellett lépnem az együttesből, mert nem tudtam annyi időt szentelni neki, amennyire szükség lett volna és nem volt erőm egyszerre két aktív, élő, stúdiózó bandára fókuszálni mint dobos. 2007-ben csatlakoztam a Herra Ylppö & Ihmiset nevű bandához, akikkel 4 nagylemezt és 4 nagy finnországi turnét csináltunk 2007 és 2014 között.
Egyéb mellékprojektjeim még dobosként a VIHA (2004-) és Split Cranium (2010-2015). Gitárosként pedig a Verine-ben (1999-) és a Maple Cross-ban (2010-) játszom.

Nem könnyű belépni egy csapatba ahol ilyen történelmi jelentőségű bandatagok helyét kell átvenni, úgymond „át kellett venned a fáklyát”. Milyen volt elkezdeni az utat a HIM-ben? Elmondanád, hogy hogyan „vettek fel”?

Igen, de minden érdem a mindenható Gas-é és Pätkä-é, és az ő nagyszerű dobolási stílusuké!! És igen, átvettem a fáklyát és büszkén és dicsőséggel fogom továbbvinni és tovább fogom őrizni a lángot! 😉 Ne feledd, a zene soha nem hal meg. 😉
Fura helyzet, mert Gas 16 évig volt a bandában és mindegyikük ismerte egymást még kissrác korukból Helsinkiből.  Aztán pedig a sok lemez, turné, siker stb. után jön ez az északi srác a semmi közepéről, hogy együtt zenéljenek… de eddig minden nagyszerűen megy! Az első találkozótól és próbától kezdve minden természeténél fogva klappolt. Az összhang és minden olyan, mintha mindig is együtt zenéltünk volna. Ez egyszerűen elképesztő!
És a rajongók egyszerűen CSODÁLATOSAK! KÖSZÖNÖK MINDENKINEK mindent, az ajándékokat, a rajzokat, üzeneteket, üdvözléseket mindent! Nem jutok szóhoz és nagyon megtisztelő!
Gas ezt a köszöntést posztolta a facebook oldalán: „Az univerzum legjobb rajongóit fogod „örökölni”. Élvezd ki barátom!”, ami nagyon kedves volt tőle, igazán kedves ember az univerzum legnagyobb szívével!! És igen, ő mindezt már tudta a HIM rajongókról!  Minden tiszteletem a tiéd, barátom! 😉 Nagyon élvezem az egészet! 🙂
A „felvételemért” az érdem Herra Ylppö-t és Janne Joutsenniemi-t illeti, akik a HIM-es srácokkal jó barátságban vannak, ők ajánlották Villének és Burtonnek valamint a többi HIM családtagnak, hogy nagyon érdekelne a dolog és elérhető vagyok a HIM számára. Márciusban Ville írt nekem üzenetet és kérdezte, hogy még mindig érdekel-e a dolog, én meg mondtam: „NANÁ, HOGY ÉRDEKEL!” Aztán a héten később találkoztam Villével és Migével egy helsinki bárban, csak dumáltunk, olyan volt mint egy „első randi”. Adtak 10 dalt, amit be kellett gyakorolnom és mondták: „Nézzük meg, hogy megy a dolog!” Az első próba áprilisban volt, és egész jól ment minden! 🙂

Tetszik az energiád, jópár éve követjük már a HIM-et és észrevettük, hogy az utóbbi élő fellépéseken a szikra mintha újra fellángolt volna. Mi a véleményed?

Köszönöm a kedves szavakat! Nagyszerű ezt hallani! Mint új dobos és az új tagja ennek a remek együttesnek a fő célom, hogy azt a bizonyos szikrát magasba csapó lángokká lobbantsam újra és újra, új szellemben, élénk csavarral, új csapásvonalon, hogy új energiát hozzak a csapat minden tagja számára, és hogy klassz zenét, lemezeket, koncerteket csináljunk együtt határok nélkül!

Élvezed a turnét? Gondoltad volna, hogy így fogadnak majd a rajongók? Milyen érzések és érzelmek kavarognak most benned? Mit vársz az egésztől?

Igen, testem és lelkem minden porcikája élvezi! Nagyon klassz! Ahogy Gas is mondta, ki lettem tüntetve, de nem hittem, hogy ennyire ÓRIÁSI LESZ az egész! NAGYON KÖSZÖNÖM! IMÁDLAK TITEKET! 🙂
Mit várhatnék… amit, csak el tudok képzelni. 🙂 Sok remek fellépést a világ minden táján, turnézást olyan helyeken, ahol még nem járt a HIM és ahol én sem voltam még, beszélgetni a világ legjobb rajongóival és megismerni őket, szuper új zenéket és lemezeket készíteni az új barátaimmal, bandaként határok nélkül! 🙂

Köszönünk mindent és minden jót kívánunk neked az új kalandhoz. Találkozunk a következő koncerten!

Magyar fordítás: Jucus

A Heartagram Faith engedélyével / With the permission of Heartagram Faith

|Forrás: Heartagram Faith|

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield