SYNNIN VIEMÄÄ: Silke és a finn melankólia megértése

A SOHA VÉGET NEM ÉRŐ TURNÉ

SILKE ÉS A FINN MELANKÓLIA MEGÉRTÉSE

Silke Yli-Sirniö finn együttesekkel dolgozott már a 90-es évek eleje óta, amikor a Waltari ügyeit intézte Németországban, a szülőhazájában. Nemsokára az együttes menedzsereként találta magát. A Waltarit követte a Hybrid Children, a Sub-Urban Tribe, a Kyyria és végül a HIM.
silke
Silke (Képforrás: Myspace)

Silke még mindig a HIM-mel dolgozik és mostanában gondjaiba vette a Nightwish-t is, amely egyre népszerűbb Németországban.

“A HIM-et a Lepakkoban egy újévi koncerten láttam először élőben 6 évvel ezelőtt.” – mondja Silke. “Ville színpadi teljesítménye alapján rögtön egyértelmű volt a számomra, hogy a srácnak tényleg van karizmája. De természetesen a zene is működött. Mindig is szerettem a 80-as évek dalait, ugyanúgy, mint Ville és nagy goth rajongó is voltam. Mindazokat az elemeket, amelyeket szerettem, megtaláltam a HIM zenéjében, de volt benne egy nagy adag a saját ízeikből is. Ez teszi különlegessé a dolgot. Engem rögtön megvettek.”

Mivel Silkének jó kapcsolatai voltak európai koncerthelyszínekkel, elkezdett foglalkozni a HIM nemzetközi turnéival. Silke azt mondja, Villével könnyű együttműködni és egy kedves srác, de az időnkénti kiégések érthetőek.

“Ville néha óriási stressznek van kitéve, mert végtelen számú interjút kell adnia és nincs egy percnyi nyugalma. De ő rendszerint nagyon profi módon végzi a munkáját és nagyon türelmes a promo dolgokkal és a rajongókkal szemben. Természetesen az utazás egy csomót kivesz mindenkiből. A fürdőszoba az egyetlen hely, ahol egyedül tudsz lenni és ellazulhatsz. A HIM-es srácokon is érezteti a hatását az, hogy annyira hosszú turnékat csinálnak.” /SILKE/

“A többi srác a bandából szintén nagyon könnyű eset, ahogy én látom. Linde nyugodt, amikor józan és nem beszél, Migének megvannak a maga spirituális dolgai, Gas vicces, Burton nagyon kedves és ő is könnyű eset.” /SILKE/

“Ha megérted valamennyire a finn mentalitást és humorérzéket, akkor jól kijössz a HIM-mel. Szerencsére finn férjem van és régebben hosszú ideig Finnországban éltem. Ez segít a megértésben.” /SILKE/

Silke rámutat, hogy a HIM németországi sikerének nincs egyszerű magyarázata. A siker sok tényezőn alapul. A Join Me In Death pont a megfelelő időben jelent meg. Az embereknek már elegük volt a hamis popsztárokból és az egyslágeres csodákból. A változatosság kedvéért igazi rockot akartak és igazi rocksztárokat, és Villének megvolt ehhez a megfelelő karizmája.

“Ha Ville továbbra is jó dalokat ír, az együttes előtt nagyszerű jövő áll Európában és máshol is.” – véli Silke. “És az új HIM demok alapján, amelyeket hallottam, minden ígéretesnek tűnik. Természetesen a tinédzser közönség gyorsan talál magának új bálványokat, de a HIM-nek elég sok rajongója van rock és goth körökben, ahol az emberek 15 évesnél idősebbek.”

“Általánosságban szólva, meglepett a finn együttesek magas színvonala és sok külföldi zenész, akit ismerek, szintén észrevette ugyanezt. Baromi jó zenészek vannak Finnországban és egy csomó jó dal. A finn melankólia rányomja különleges ismertetőjegyét a dalokra. Azt mondhatom, hogy jelenleg nincs olyan európai ország, ahol az együttesek színvonala ennyire magas lenne – talán Angliát kivéve. Lehet, hogy ennek a hosszú finn telekhez van valami köze. Olyankor semmi mást nem lehet csinálni, mint gyakorolni a zenélést, aztán a bárba menni.” /SILKE/

Forrás: www.valo.atw.hu

Timmyce

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield