HIM – “And the path goes on…” (4. rész)

DEEP SHADOWS AND BRILLIANT HIGHLIGHTS

„A Deep Shadows and Brilliant Highlights elkészítése tiszta szívás volt. A nyilvánosság előtt persze azt hazudtuk, hogy nagyon jó móka, de igazából borzalmas volt.” /Ville/

2002-2.jpg
Migé, Linde, Ville, Burton és Gas

Az albumot Finnországban kezdték el felvenni T. T. Oksala vezetésével, aki már tapasztalt vén rókának számított a szakmában. Azonban már a kezdetekkor aggodalomra adott okot az, hogy az előző kemény turné fáradalmait a srácok nem tudták rendesen kipihenni, és az új lemez kapcsán az elvárások és az ezzel kapcsolatos nyomás is embertelenül nagy volt. Ville viszont ragaszkodott ahhoz, ha már egyszer készen vannak a dalok, akkor vegyék fel őket.

 

 

 

„Nem az volt a probléma, hogy a HIM felvette a demókat, vagy hogy nem volt producerük. A probléma az volt, hogy nem mentek vissza a próbaterembe. Ha Ville megcsinál egy számot, és visszamentek volna próbálni és aztán a többiek hozzáadták volna a dalokhoz a HIM hangzást, akkor minden rendben lett volna. A bandáknak gyakran van az a tévképzetük, hogy csak elkészítik a dalokat, elmennek a stúdióba, majd aztán azok hirtelen slágerekké válnak – hogy túlozzak egy picit. ” /Asko Kallonen, BMG/

A BMG Internationalt is érdekelte az új HIM album, és a finnországi képviselőjük, Asko jó ötletnek tartotta, hogy a külföldi kollégákat is bevonják. Ennek a vége azonban az lett, hogy a különböző országok képviselete mind meg akarta mondani a finneknek, mit hogyan is kellene csinálni. Elvárás volt, hogy a Razorblade Romance sikerét megismételjék, sőt azt túl is kellett volna szárnyalni. Ezért úgy döntöttek, hogy Kevin Shirley-t kérik fel producernek.

„A HIM remek munkát végzett a stúdióban mielőtt megérkeztem. T. T. Oksala tudta mit csinál. Az én dolgom az volt, hogy lássam, mit lehet még hozzáadni a szalagokhoz, és kell-e új elemeket hozzátennem a zenéhez. A HIM-nek amolyan 80-as évek hangzása volt, amit Németországban csíptek, de Amerikában nem feltétlenül.” /Kevin Shirley/

dl1
Daniel Lioneye

A bandatagokat zavarta az, ahogyan Kevin végezte a munkáját, aki nem nagyon törekedett az együttműködésre, hanem csak a saját elképzeléseit követte. Pusztán megmondta, hogy ennek és ennek így és így kell lennie. Ville úgy érezte, mintha Kevin az ő helyébe lépett volna, de azt is beismerte, hogy azért jó néhány ötletének volt értelme. A végén a Pretending és a Please don’t Let It Go című dalokat teljesen újravették. Ville bevallása szerint a Pretending már olyan volt, mintha nem is az ő dala lenne, így ez az egyik legkevésbé kedves számára.
Az album címe Deep Shadows and Brilliant Highlights lett, mely kifejezés a fényképészetből jön. A régi fekete-fehér képekre használták akkor, amikor az árnyaltok között hatalmas különbségek voltak. A felvételek befejeztével már mindenki nagyon kimerült volt.

„Az elején még nagyon jó volt az albumkészítés, a végére viszont teljesen stresszesek lettünk. Túl sokáig voltunk a stúdióban. Mindent összevetve, az egész dolog a demókkal és minden mással együtt 11 hónapig tartott. […] Valahogy az egész lemez bizonytalan önmagában. Vannak remek pillanatai, de a készítés egész folyamata annyira fájdalmas volt, hogy nem igazán kelt kellemes érzéseket.” /Ville/

Ezután mutatkozott meg az is, hogy lehetetlen a közös munka a különböző országok kiadói képviseleteivel. Mindegyiknek más véleménye volt arról, hogy például mely számokat kellene kihagyni az tracklistből. Persze Ville erre azt mondta, hogy a francokat fognak kihagyni bármit is.
Ugyan ez volt a helyzet a lemezborítóval és a Pretending videóklipjével is. Ezeket már Finnországban elkészítették, de a kiadók nyomására, egy újabb fotózásra és forgatásra volt szükség, amely hatalmas plusz kiadásokat jelentett a banda számára.

„A Deep Shadows egészen biztosan befolyásolja azt, ahogy a jövőben készítjük majd az albumokat. Túl kedvesek voltunk és túl sok emberre hallgattunk. Nem a kompromisszum volt a kérdés, hanem egyszerűen túl sok ember jártatta a száját arról, hogy mi legyen a következő lépés. És ez minket is elbizonytalanított abban, hogy mi is lenne a helyes.” /Ville/

Még az album megjelenése előtt a HIM-nek el kellett utaznia Németországba, ahol egy elég fontos díjat vehettek át. A német VIVA TV nézői ismét nekik szavazták meg a kedvenc külföldi előadónak járó The Comet díjat. Az este emlékezetes maradt, hiszen az elismerést Ville és Linde nagy bálványa, maga Iggy Pop nyújtotta át nekik.

Az album végül 2001. augusztus 28-án került a boltokba, de Villnek ekkor már ahhoz sem volt kedve, hogy aggódjon a siker miatt.

„Nyilvánvaló volt, hogy a Razorblade Romance sikere miatt ez az album is sok példányban fog elkelni. […] És valahol mélyen hittem is a Deep Shadows dalaiban. Végeredményben minden dal olyan, mintha a saját gyermekem lenne. De fogalmazzunk úgy, hogy az óvoda, ahova a gyerekeket beadtuk, tele volt pedofillal…” /Ville/

A kritikák nem voltak túl kegyesek a lemezzel kapcsolatban, gyengének tartották. Ez azonban nem akadályozta meg a közönséget abban, hogy megvegyék az albumot. Hamarosan aranylemez lett, és a slágerlisták élére került, nem csak otthon és a németeknél, hanem első alkalommal a spanyoloknál is.

Az Európai Turné szeptember 17-én kezdődött Hamburgban és szinte a földrész összes országába ellátogattak. Az előzenekaruk egyik tagja Timo Rautiainen a következőképpen foglalta össze a látottakat:

„Persze el tudtam képzelni, hogy milyen hatalmas név Ville Németországban, de amikor a saját szememmel láttam, alig hittem el. Természetesen az ilyen helyzetben lévő emberek mindig a mikroszkóp nagyítója alá kerülnek, az újságokból pedig egészen más képet lehet leszűrni Villéről. Vastag bőr kell ahhoz, hogy mindezt kezelni tudd, és az egyik füleden be a másikon pedig ki tudd engedni. Mindennek ellenére keresve sem találhatnál udvariasabb és jól-neveltebb embert Villénél.” /Timo Rautianen/

A 4 hónapos, nagyon szoros időbeosztással leszervezett turné kikezdte a bandatagok idegeit, és egyszer csak úgy tűnt, hogy a HIM készen áll a feloszlásra.

„Teljesen szét voltam esve, a banda vége pedig már nem volt messze. Annyira stresszeltem, hogy az egész turné alatt tiszta ideg voltam. Az egyik részeg pillanatomban pedig elkezdtem feloszlatni a bandát a turnébuszban. Azóta az együttesen belüli viszonyok megváltoztak. Most pillanatnyilag minden rendben van. De Migé és Linde talán akkor először gondolkodtak el azon, hogy mihez kezdenek, ha bedilizek vagy halálra iszom magam.” /Ville/

A hetekig tartó drámának tehát meglettek a következményei. Már három éve megszakítás nélkül dolgoztak, így nem volt csoda, hogy a felgyülemlett feszültség egyszer csak a nyakukba ömlött. Ville hajlamos volt úgy kiereszteni a gőzt, hogy közben látszólag teljesen ok nélkül akasztotta ki a körülötte lévő embereket.

„Annyira sosem mentem el messzire, hogy megüssek valakit. Fizikai értelemben véve az általános iskola óta nem verekedtem. Úgy hiszem, a mentális erőszak sokkal hatásosabb lehet. Kiakasztottam a környezetemben lévőket – nemcsak a bandában, hanem mindenhol – méghozzá teljesen indokolatlanul. A sebek most már mindörökre hatással lesznek a kapcsolataimra ezekkel az emberekkel.” /Ville/

A bandatagok alapvetően bírták egymást, jó barátok voltak és a bandát szinte a családjuknak tekinteték, ezért úgy döntöttek, hogy megbeszélik a dolgokat és felülkerekednek a problémákon.

Bár a HIM 2001-ben talán a karrierje legrosszabb krízisén esett át, vannak azért jó emlékek is abból az évből. Ekkor volt először lehetőségük koncertezni az USA-ban.
2002 pedig végre csendesen kezdődhetett. Hosszú idő óta most először kaptak „szabadságot”. A néhány hónapos pihenőidőt némelyikük utazgatással töltötte, a többiek pedig visszavonultan pihentek Finnországban. Burton Törökországot látogatta meg, Linde és Migé Nepal-ban találtak megnyugvást, míg Gas New York-ba utazott, hogy a jégkorong iránti szenvedélyének hódolhasson. Ville is gondolkodott azon, hogy elutazik Amerikába, végül azonban a sötét és fagyos finn telet vonzóbbnak találta és Helsinkiben maradt.

A vakáció 2002 februárjában ért véget, amikor a Deep Shadows and Brilliant Highlights Angliában is megjelent. A banda Londonba utazott, hogy játszanak néhány promo koncertet. Itt ekkor még nem nagyon ismerték őket, de a külföldről érkező rajongóknak hála, így is teltházas koncerteket adtak. A zenei körökben sem volt rossz a fogadtatás, az angol zenei magazinok jó osztályzatokat adtak az új lemezre.

„A legfontosabb dolog az volt, hogy végre az angol lemezkiadó is hajlandó volt tisztességesen promótálni minket. A DSBH a helyi BMG kiadón keresztül jelent meg, be kellett hát bizonyítanunk nekik, hogy ez nem pusztán felhajtás – hogy a HIM nem egy olyan banda, aki csak feltett egy hamis költőt a lemezborítóra, hogy aztán az a saját létezése felett keseregjen. Be kellett bizonyítani, hogy a HIM nem hobbizenészekből áll, hanem egy valódi rockbanda.” /Ville/

Angliából visszatérve rögtön neki is láttak a finn turnéra való készülésnek, amely március közepén kezdődött. Végre ismét élvezhették a közös játékot, a korábbi feszültségeknek nyoma sem volt.
Még ebben az évben ismét ünnepelhettek, hisz a banda elnyerte a külföldön legnagyobb sikereket elért finn együttesnek járó díjat az Emma Gálán*.
Később megint ellátogattak Angliába, de ekkor már a helyzet egészen más volt, mint legutóbb. A HIM egyre elismertebb lett a gördeszkás körökben is, így a közönség már tízszer akkora volt, mint a korábbi fellépések során.

2002-ben aztán az amerikai piacon is bemutatták a csapatot ekkor még HER** néven, azonban egyelőre az ottani turné ötletét elvetették. Augusztus végén Mexikóban léptek fel egy fesztiválon, majd Finnországba hazatérve elhatározták, hogy az őszt az új album készítésének szentelik.

Folyt. köv…

* Finn zenei díjátadó, amely az adott évben kiemelkedő munkát végző művészeket és zenei szakembereket jutalmazza.
** HIM név jogait ekkortájt egy másik banda birtokolta az USA-ban, így előbb ezt meg kellett vásárolni tőlük, és csak ezután használhatták hivatalosan.

|Forrás: Synnin Viemää|

_________________________
HIM – “And the path goes on…” (1. rész)
HIM – “And the path goes on…” (2. rész)
HIM – “And the path goes on…” (3. rész)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield