A kulisszák mögött

Azt tudni kell, hogy a következő cikk nagyon régi. Olyan 2004 körül jelenhetett meg egy finn magazinban még mielőtt kijött a Dark Light. Szóval azóta már bizonyára történt jó néhány változás, de valahogyan így kell elképzelni egy sikeres rock banda üzleti hátterét:

himbusiness

Ville Valo, a szerény milliomos

Az új lemezszerződés Ville Valot és a HIM többi tagját milliomosokká fogja tenni. Az amerikai Sire kiadóval kötött szerződés több mint 10 millió eurót ér, ilyen sokat egy finn csapatnak sem fizettek még.
A cég által ajánlott összeg a jövőben minden bandatagnak egyforma jövedelmet fog biztosítani. Persze mégis Ville keres a legjobban, személyes jövedelme már most is majdnem 500 000 euro évente.
A HIM az elmúlt 7 évben is már biztos milliós üzletnek bizonyult. A pénz ellenére Ville mégis visszafogottan él, és nem kérkedik a vagyonával. A jövedelmét inkább egy lakásba valamint három cégbe fektette, amik a HIM üzleti hátteréről gondoskodnak.

Cégek a banda mögött

A legfontosabb cég a Voskon Oy, melyet már 1994-ben megalapítottak. Burton kivételével – aki csak néhány éve csatlakozott a bandához – a HIM minden tagja partnerként van jelen a cégben. A Voskon Oy fogalkozik például a koncertekkel, és a zenével kapcsolatos gyártási és megjelentetési feladatokkal, valamint az ezekből származó bevételek kezelésével.
A gyakorlatban tehát a pénz, amit például a fellépésekért kapnak ebbe a cégbe folyik be, amely aztán havi bért fizet a bandatagoknak függetlenül attól, hogy éppen turnéznak vagy stúdióznak-e.

A másik cég, amely Ville publikációs szerződéseivel foglalkozik, az Oy Heartagram. Olyan 2000 körül hozták létre, melyben Ville mellett egyetlen ember partner még, mégpedig Seppo Vesterinen, a banda menedzsere. A HIM zenéjének használatáért járó jogdíjakat ez a cég kapja. Ezt a pénzt egyedül Ville élvezheti, mivel az összes dalt ő szerzi. (Illetve mint tudjuk, a kezdetekben Linde is részt vett ebben, így ő is picivel többet keres, mint a többiek.)

A legújabb céget 2004 augusztusában hozták létre, melynek egy igen vicces nevet választottak: az Oy Himsalabim Ltd. ugyanazt a feladatot látja el, mint a Voskon Oy. Mindkét cégben Seppo Vesterinen az ügyvezető igazgató, Ville Valo pedig az elnök. Ezt a céget valószínűleg az új lemezszerződés miatt alapították, amelyben már minden bandatag (Burton is) partnerként van jelen.
Bár szinte minden szerzői jogdíj Villét illeti, azért a többi bandatag is kap különdíjat a munkájáért. A jövőben a zenészek bére valószínűleg emelkedni is fog, mivel az új lemezszerződés biztosítja majd, hogy a zenéjük az egész világhoz eljuthasson.

A siker előtt

Bár a HIM Ville Valot a legsikeresebb finn rockszárrá tette, ő mégis egyszerű életet él Finnországban. Mégcsak jogosítványa sincs, inkább biciklivel jár. A Helsinki központjában lévő lakását is egyedi módon rendezte be: függönyök helyett szemetes zsákokkal takarta el az ablakokat.
Ville emlékeibe véste, hogy a banda sikerei előtt nagyon sokáig dolgozott úgy, hogy egy centet sem kapott, és alig pár éve képes csak arra, hogy a saját telefonszámláját kifizesse. A 90-es években még édesapja szexboltjában dolgozott némi zsebpénzért…

|Forrás: Valo Daily, 2004|

Mint írtam, a cikk óta sok minden változott: a Voskon Oy már nem létezik, csak a Oy Himsalabim Ltd. és Oy Heartagram Ltd. gondoskodik a bevételek kezeléséről. Egy valami viszont változatlan: Villének azóta sincs jogosítványa… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield