A HIM Mexican Team interjúja Mark Gemini Thwaitetel

Mint azt már biztosan hallottátok, április 15-én megjelenik Mark Gemini Thwaite ‘Knowing Me Knowing You’ című kislemeze Ville közreműködésével. Ennek alkalmából a HIM Mexican Team készített egy interjút Markkal, amelynek a fordítását alább olvashatjátok.

mgt_ville1
Képforrás: MGT Twitter

Először is szeretnénk megköszönni a HIM Mexican Team nevében is, hogy lehetőséget adtál az interjúnak az elkészítésére. Izgatottan várjuk az albumod megjelenését.

Hogyan kerültél kapcsolatba Villével?

Először akkor találkoztam Villével, mikor a régi bandám, a The Mission és a HIM együtt fesztiváloztak Európában még 1999-ben. A koncertbeosztásban a HIM előtt játszottunk, és akkor még nem ismertük a bandát. Végigsöpörték Európát a Razorblade Romance című albumukkal, és ettől kezdve a fellépéseink alatt totálisan érdektelen, HIM pólós rajongók soraival kellett szembenéznünk a korlátok mögött, akik türelmesen vártak Villére és a fiúkra! Most már tudom, hogy miért…

Elég gyorsan összebarátkoztunk, mivel folyton egymásba botlottunk a különböző európai fesztiválokon. Az utjaink sokszor keresztezték egymást például Németországban, Angliában és az Egyesült Államokban is, ahova 11 évvel ezelőtt költöztem. 2005-ben mindketten New Yorkban voltunk: Ville azért volt a városban, hogy valamelyik HIM album keverési munkálataiba belenézzen, én pedig Peter Murphyvel turnéztam éppen. Sikerült bejutnunk a Nine Inch Nails koncertjére, akik a Hammerstein Ballroomban játszottak aznap este, Ville pedig később – még ugyanazon a napon – megnézte a fellépésünket a Times Square közelében lévő B. B. King’s klubban. Nagyszerű este volt!

Hogy jött, hogy pont ebben a dalban szeretnél Villével együttműködni, és hogyan kérted meg, hogy segédkezzen ebben a különleges dalban?

Már jópár évvel ezelőtt megvolt az ötlet ahhoz, hogy egy sötétebb, merengősebb verziót készítsek a ’Knowing Me Knowing You’-hoz. Még egy emlékeztető is be volt állítva a naptáramban róla, ami havonta előugrott, de mivel nem szeretek énekelni, nem volt meg az indok a felvétel elkészítéséhez… egészen mostanáig! A szólóalbumom elkészítése már tavaly nyáron folyamatban volt, felvettem az összes zenét hozzá, és aprólékosan újjáalakítottam az egyes részeket és dallamokat az ABBA verzió alapján, csak éppen egy kicsit sötétebb, gótosabb hangzással, ami inkább a The Mission-nel való munkámhoz hasonlított. Aztán a kész demót elküldtem Villének, akinek nagyon tetszett, majd visszaküldte a fantasztikus vokállal, ami tökéletesen illett a dalhoz.

Mennyire volt nehéz más érzést, más hangzást kölcsönözni ennek a klasszikus ABBA dalnak?

Visszatekintve meglepően könnyű. Volt egy elképzelésem arról, milyennek akarom hallani, és egyszerűen megtanultam az ABBA változat akkordjait és elrendezését. Kidolgoztam egy az eredetihez képest lassabb tempót – azt akartam, hogy sötétebb és mélabúsabb legyen – aztán pedig felvettem az ütemeket és az akusztikus részeket, majd rávágtam a gitár részeket. Megmaradtam az eredeti ABBA elrendezésnél és akkordoknál – hisz a tökéletest már nem lehet továbbfejleszteni – de a gitárt olyan módon és hangzással próbáltam kivitelezni, hogy helyenként még hevesebb és gyászosabb legyen. Persze Ville az énekét kicsit lejjebb hangolta, mint az eredetiben a lányok, ami megint csak újraértelmezte az egészet. A legküzdelmesebb dolog az volt, amikor a refrénben az ’ah ha’-kat gitárhajlításokkal helyettesítettem. Szerintem így sokkal királyabbul hangzik ebben a darkos-gótos változatban…

Kaphatunk egy kis bepillantást a KMKY klipjével kapcsolatban?

Nos Ville és az én részemről az eredeti ABBA változat és annak klipje (aminek szintén a tél volt a fő témája, hisz a dalt 1977 februárjában adták ki először) iránti nagyrabecsülésünk és tiszteletünk folytatásaként Ville javasolta, hogy a mi videónkban is maradjon meg a téli téma, szóval lesz sok felvétel hóval borított hegycsúcsokról és amolyan téli hangulat.

Mi inspirált és motivált arra, hogy elkészítsd ezt az albumot?

Az évek során már több mint 20 különböző zenész albumain játszottam, és úgy éreztem, jó lenne már egy saját albumot is kiadni, mielőtt túl öreg leszek. Sosem éreztem magam igazán énekesnek, szóval mindig én voltam a bandák Jimmy Page-e, csak a zenében működtem közre, az éneklést pedig bölcsen a frontemberekre hagytam. Aztán 2013-ban a Primitive Race-szel dolgoztam együtt, amely olyan művészek együttese volt, akik fájlmegosztás segítségével készítettek lemezeket, ami 2015-ben terjedt igazán el. Végül aztán számos dalhoz komponáltam zenét, és talán még többhöz vettem fel gitárrészeket, a keverésnek meg majdnem a felét az otthoni stúdiómban csináltam hozzáadva különböző zenészek vokáljait, amiket a világ minden tájáról küldtek nekem. Ez rádöbbentett, hogy akár ezt a saját szólóalbumomon is megtehetném, csak meg kell kérnem a barátaimat és a korábbi bandáim énekeseit, hogy járuljanak hozzá énekükkel a demóimhoz. Szóval tavaly nyáron nekiláttam, és elsöprő visszajelzéseket kaptam. Eredetileg önálló kiadásban gondolkodtam, de amikor Villével befejeztük az ABBA feldolgozást szeptemberben, azt javasolta, vigyük a lemezt egy kiadóhoz, akik hajlandóak azt megjelentetni egy videoklippel együtt. És most ez meg is történt a német SPV kiadó jóvoltából, akik világszerte kiadják a lemezt.

Tudsz még más együttműködőt is említeni, akivel együtt dolgoztál az albumon?

Lesznek még az albumon más vendégek is: Wayne Hussey, a régi bandám, a The Mission frontembere (és a Sisters Of Mercy ex-gitárosa); aztán még Miles Hunt és Erica Nockalls az angol The Wonder Stuff-ból; Ricky Warwick, aki a Black Star Riders és a Thin Lizzy tagja; Raymond Watts a PIG-ből; Saffron a Republicából; Julianne Regan és Andy Cousin az All About Eve-ből; Jorgen Munkeby a norvég alter metál bandából, a Shining-ból; és a gót legenda, Andi Sex Gang, a Sex Gang Children-ből… Plusz néhány újonc is lesz, például Ashton Nyte a Dél-afrikai The Awakening nevű bandából, vagy Carlo Van Putten, aki egy német indie banda, a Dead Guitars tagja.

Hogy nézett ki az alkotó folyamata ennek a Volume című albumnak?

Sok dal a Volume-ról már létezett demo formában, vagy az elrendezése már megvolt, és később aztán azokhoz a bandákhoz igazítottam őket, akikkel játszottam az évek során, de sose használtam fel őket, szóval csak ott elvoltak a studió számítógépén, míg néhány közülük egészen új ötletekből most született meg ehhez az albumhoz.

Van valamilyen anekdota vagy különleges emlék, amit megosztanál velünk a KMKY felvételével kapcsolatban?

A legfőbb dolog a dallal kapcsolatban az, hogy Ville Valoval már sok éve megbeszéltük, hogy egyszer majd dolgozunk valamin együtt – sokan nem tudják ezt, de amikor a régi bandámmal, a The Mission-nel felvettük a 2001-es Aura című albumunkat, azon van egy dal, a “(Slave To) Lust”, amit úgy volt, hogy Ville együtt fog énekelni Waynenel, de aztán soha nem sikerült egyeztetni, és sajnos ez nem is jött így össze. Szóval, nekem ez most olyan, hogy amit 15 éve szerettem volna, azt most értem el: együtt dolgozni Villével egy dalon!

Mi volt szerinted a legélvezetesebb a közös munkában Villével és Tim Palmerrel?

Nos, Ville szuper profi, és aprólékos, csak néhány hétig dolgozott a vokálon, és amikor elküldte nekem a fájlokat a keveréshez, tökéletesen fel voltak véve, szépen minden részlet és szakasz összhangban volt… le voltam nyűgözve, mennyire figyelt minden egyes részletre. Egyszer csináltam belőle én egy durva mixelést, de aztán Villével egyetértettünk abban, hogy Tim Palmerre kéne ezt bízni, aki régi barátunk és a HIM-mel dolgozik. Tim most Texasban él, úgyhogy én elküldtem neki a fájlokat, és ő pedig összerakta a dalt, fantasztikus munkát végzett!

Mesélnél nekünk egy kicsit a gitárokról, amiken szeretsz játszani?

Jelenleg Schecter Guitars-szal van megállapodásom, az utóbbi 8 évben vagyok a fiúknál. Nagyszerű cég amelynek székhelye a kaliforniai Sun Valleyben van. Tényleg nagyon odafigyelnek rám, a gitárjaik remekük kivitelezettek, és gyönyörűen néznek ki. Sőt Schecter most készít egy saját MGT szignóval ellátott modellt is nekem, ami később fog debütálni ebben az évben.

Mi az, amit a legjobban élvezel abban, hogy zenész vagy?

Ezt a kérdést mindig nehéz megválaszolni. Az egyik oldala a zeneszerzés és a felvételek készítése a stúdióban, aztán a másik, amikor élőben játszom a közönségnek. Számomra mindkettő ugyanannyira fontos. Nem tudnám elképzelni, hogy többé ne játsszak élőben, de szeretek a saját szférámba kerülni a stúdiómban is, és újabb ötleteket, inspiráló pillanatokat megörökíteni a szalagon… Mindkettő a véremben van.

Mint zenész elmondanád a személyes véleményed a HIM-ről?

Amikor hallottam a HIM fantasztikus, sötét ábrázolású ‘Wicked Game’-jét, ami eredetileg Chris Isaak dala, rögtön a rajongójuk lettem még 1999-ben. Egy csomó barátomnak bemutattam a Razorblade Romance című albumukat, aminek a producere egy ugyancsak nagyon kedves barátom, John Fryer volt. A HIM nagyszerű élőzenekar, nagyon kedves srácok is, és Ville már sok éve jó barátom.

Mi az a dolog, ami miatt a legizgatottabb vagy most, hogy megjelenteted az első szólólemezed?

A legizgalmasabb dolog, hogy végre felvehettem a saját elképzelésem szerinti ‘KMKY’ verziómat, és hogy Ville Valoval dolgozhattam, ami a katalizátor volt az album további részeinek megkomponálásához. Plusz az, hogy rögzíthettem egy videót VV-vel és a nagyon tehetséges finn rendezővel, Ville Juurikkala-val.

Mi a következő lépés? Fogsz turnézni, hogy reklámozd az albumod?

A szóló album amolyan átalakuláson ment keresztül és sok figyelmet vonzott. Kezdetben csak önálló online kiadást terveztem, és hagyni akartam, hogy szájról szájra terjedjen a dolog. Élő fellépéseket nem akartam, de most hogy már van lemezkiadónk, és az ABBA dal is nagyon sok figyelmet kap, az emberek természetes módon kérdezgetik, hogy mikor lesznek élő koncertek. Már beszéltem erről Villével meg a többi előadóval, akik közreműködnek az albumon. A fő gondot a logisztika okozza, mivel hogy szerteszét lakunk a világban. Meglátjuk, hogy a kislemez mennyire fog menni, és milyen ajánlatokat fogunk kapni az élő fellépések leszervezéséhez és a folytatáshoz! Nagyszerű lenne együtt játszani Villével, mindketten benne lennénk.

/Fordítás: Erika, Barbi, Jucus/

Mark Gemini Thwaite-et a következő oldalakon lehet követni: www.markthwaite.com, MGT Facebook, MGT twitter, MGT instagram

Thank you HIM Mexican Team!

|Forrás: HIM Mexican Team|

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

WordPress Anti Spam by WP-SpamShield